Google Tag Manager: Dynamiskt UA ID för testning (Implementering)

PUBLICERAT AV Emelie Borg 2016-08-24
Jobbar du intensivt med Google Tag Manager (GTM) och konstant utför uppdateringar i spårningscontainern? Eller tycker du bara att det är intressant att läsa om finurliga GTM knep? Då är detta något för dig.

Lookup tables i GTM kan med lite tankeverksamhet lösa många problem och göra livet lite enklare. Bland annat om man vill jobba med sin hemsida och testa spårning samtidigt som den gamla containern ligger live utan att ändra spårnings-id:t fram och tillbaka på taggarna. Med hjälp av lookup tables kan du alltså sätta ett enda id från början när du gör din tagg och aldrig ändra och du kommer inte att smutsa ner ditt data med dina egna tester.

Det du behöver är fyra variabler i GTM och en extra property i Google Analytics dit du kan skicka in allt testdata. Antingen så gör du en extra test property i ditt konto eller så skapar du helt enkelt ett test konto i Google analytics som bara finns till för att ta emot “skräp” data.

Skapa två konstanta variabler för dina två UA-IDn. En för ditt riktiga konto och en för ditt test konto. Kalla variablerna förslagsvis för UA - ID och UA - ID Test.

Dynamiskt UA ID test

Skapa en Variabel av typen Debug Mode, döp den till något lämpligt. Detta är en variabel som svarar “true” om din hemsida används under GTM:s Debug Mode och “false” om den används utan.

Dynamiskt UA ID Debug mode

Sist av allt skapar vi en Lookup Table:

Dynamiskt UA ID Loock up table

Som inputvariable väljer vi vår debug variabel. Och när den ger svaret “true” sätter vi som output UA idt för vårt test konto. Och när den är “false” ger vi UA - IDt för vårt vanliga konto.

Om vi nu sätter denna lookup table i alla fält i våra taggar där man kan fylla i spårningsid så kommer resultatet vara att så fort vi testar spårning på vår hemsida i debug mode så kastas datat automatiskt in på detta test konto istället för att hamna i Raw datat på vårt riktiga konto. Och detta utan att behöva manuellt sitta och ändra fram och tillbaka i taggarnas UA-IDn.

Jag har som standard att implementera detta på alla mina nya uppsättningar framförallt för att det är så bekvämt. Det gör även att jag kan jobba med containern utan att publicera ändringar, och göra det först när jag är helt klar, och då behöver jag inte byta något! Fantastiskt smidigt!

Emelie Borg

Web Analyst