Spåra nedladdningar av dokument

PUBLICERAT AV Emelie Borg 2016-08-10
Har du filer på din hemsida som dina användare kan ladda ner och du vill veta hur du ska göra för att spåra detta med hjälp av Google Tag Manager (GTM)? Då har du kommit rätt. Fyll på kaffekoppen så kör vi!

För att veta exakt hur man ska göra alla inställningar är det bra att först titta på hur filen ser ut i koden på hemsidan. Högerklicka på knappen eller texten på din hemsida som leder till filen som du vill spåra.

Välj “Inspektera” i dialogrutan som kommer upp. Då får du upp ett fält med massvis av kodrader. En rad är markerad det är raden som avser din fil, det är den vi ska titta på.

vilket format filen har. Ovan syns att raden börjar med ett “a”, vilket betyder att filen är en länk. Detta finns det speciella inställningar för i Google Analytics. Vi noterar även värdet på attributet “href=” som är i detta fall är “/media/1032/goran-adlen-optimerad.pdf”. Den raden kommer vi att behöva för att identifiera att det var just denna fil som laddades ned.

Sen loggar vi in i GTM och väljer att skapa en ny tagg:

 

Vi ger taggen ett passande namn. Handlar det om en enda fil kan man skriva med exakt vad det är, ex Download Lecture, men om man ska spåra flera olika PDF filer kan man skriva något mer generellt som ovan, Download PDF. Vad du väljer för namn här spelar bara roll för dig själv och dina kollegor som jobbar i verktyget så att ni kan hålla ordning och felsöka enkelt.

Välj Google Analytics, Universal Analytics. Fyll i ditt tracking ID, och välj Track Type Event.

Välj passande namn för ditt Event, följ den namnstandard som din verksamhet har satt ut. Om man ska spåra flera olika filnedladdningar vill man ofta veta vilken fil som laddades ned. Då kan det vara bra att ha ett värde som är dynamiskt. Alltså att värdet bli olika beroende på vilken fil användaren klickar på. Man kan få fler möjligheter till dynamiska värden om man klickar i flera rutor under Variables fliken i Tag Manager menyn.

I detta fall har jag klickat i Click URL för att fånga exakt vilken länk som användaren klickade på. Så om användaren klickar på filen som vi hade i exemplet kommer strängen efter “href=” komma med i Eventet och in i Google Analytics. Och om användaren klickat på någon annan fil så kommer istället den raden att komma med.

När man har klickat i rutan under Variables > Click kan man välja {{Click URL}} när man i taggen klickar på legobiten med plusset på under Label.

Sedan lägger vi till en trigger. Eftersom vi vill spåra klick på vår nedladdnings fil väljer vi sorten Click.

Vi ger triggern ett passande namn. Eftersom att vi såg på vår hemsida att filen var en länk (eftersom taggen började med ett “a”) kan vi välja Targets “Just Links”. Om ens fil inte har ett “a” först på samma sätt kan man inte välja Just Links.

Om man har flera PDF:er på massvis med sidor kan man välja att göra triggern redo på alla sina sidor. Då fyller man i detta fält enligt ovan. Om man bara vill spåra en fil som bara finns på en specifik sida kan man istället fylla i att man vill göra triggern tillgänglig först på exakt den sidan.

I nästa steg väljer vi exakt när triggern ska avfyras. Så om vi vill spåra alla våra filer som slutar på PDF väljer vi:

Eller om det är en exakt fil kan vi välja:

Så sparar vi allt och testar. Om det fungerar som vi vill kan vi publicera och se på när datat börjar ramla in.

Emelie Borg

Web Analyst