Imperas systemutvecklare föreläser på Örebro universitet

I linje med den kraftigt ökande digitaliseringen ökar behovet av digital spetskompetens, något som det tyvärr råder brist på. De mest efterfrågade kompetenserna har med programmering att göra och den mest eftertraktade yrkesrollen är systemutvecklare. Det är viktigt att många med intresset utbildar sig inom systemutveckling och vi på Impera vill gärna vara med och påverka den utvecklingen. 

Impera har under flera år fått det prestigefyllda uppdraget att föreläsa på Örebro universitets framgångsrika Systemvetarprogram. 

Andreas Ask, Universitetsadjunkt och kursansvarig för Webbsystem med .Net är väldigt nöjd med samarbetet. 

“Vi har under ett antal år haft möjlighet att anlita Impera (bl.a. Nicklas Magnusson) för att stötta våra studenter i deras lärande. Impera stöttar våra studenter med god pedagogik och yrkesnära kompetens vilket ger våra studenter värdefulla insikter om dels yrkeslivet men även en god grund för ett framtida lärande och yrkesutövande.”

- Andreas Ask, Universitetsadjunkt Örebro universitet

Imperas systemutvecklare Nicklas Magnusson har nu senast föreläst på delkursen som handlar om webbsystem med .Net. 

- Jag har bland annat berättat hur man bygger upp ett system, håller en bra arkitektur, får till en koppling mellan databas och applikationer, tar input från användare och så vidare. I år fick studenterna skapa sitt eget CV som en webbapplikation, vilket var väldigt uppskattat och en nyttig uppgift, berättar han.

Nicklas fortsätter,

- Vi tar med oss ett nytt, modernt perspektiv och delar med oss av vår kunskap till universitetsundervisningen. Det har känts väldigt positivt, många har varit engagerade.

Örebro Universitet har i många år tagit in aktörer från arbetslivet och Impera är en av dem. Rasmus berättar varför Impera vill samarbeta på Örebro Universitet.

“Vi vill bidra till den branschen vi befinner oss i. Impera får en chans att visa vårt ansikte för de som ska ut i arbetsmarknaden, vilket öppnar upp dörrar för såväl oss som studenterna. Vi ser oss själva i en roll där vi kan bidra till att höja kvaliteten på utbildningen med ett verklighetsnära perspektiv vilket är väldigt värdefullt.”

- Rasmus Söderström, Webb- & Systemutvecklare på Impera

Rasmus Söderström och Nicklas Magnusson

Det råder hög konkurrens om systemutvecklare och man kan säga att det är arbetstagarens marknad, även om det krävs att du är duktig på det du gör för att lyckas. 

- Det här är ett yrke där man kan prova lite själv innan man kastar sig in i en utbildning. Om man känner att man stimuleras av att lösa komplexa problem tillsammans med andra, så kan systemutveckling absolut vara rätt, berättar Rasmus. 

Det krävs intresse, driv och problemlösningsförmåga för att bli en duktig systemutvecklare. 

- Mycket av det vi gör är problemlösning och “pusselläggning” på stor nivå. Du måste tycka om att lösa problem och känna att du vill ta det vidare. Det är viktigt att ha fokuset att kunna sitta länge med ett problem och försöka bryta ner det i mindre delar. Inte bara rent IT-mässigt utan även förstå vilka människor det är som ska använda systemen, hur de använder det och framförallt varför. 

Att det råder brist på kompetens inom systemutveckling är det ingen tvekan om. Men det räcker inte med att fler utbildar sig. 

“Det är inte bara 'fler händer' vi behöver, utan det är kompetenta systemutvecklare.”

- Rasmus Söderström, Webb- & Systemutvecklare på Impera

Arbetsmarknaden är i stort behov av duktiga systemutvecklare. Men hur blir man en sådan?  

Nicklas delar med sig av värdefulla tips till nyexaminerade.  

- Som nyexaminerad är det vanligt att man hoppar runt rätt mycket, utan att lära sig något på djupet. Jag skulle råda att när du fastnat för något du gillar, försök att förankra det lite djupare. Det lönar sig att nörda ner sig. Oftast går den kunskapen att applicera på ett annat område inom systemutveckling. Våga djupdyka, hoppa inte runt utan försök att lösa problemen till grunden och förstå varför din lösning blev rätt. Oftast kommer man full circle till slut, där du förstår hela kedjan från input till output och det som händer däremellan berättar han. 

Är du intresserad av att veta mer? Tveka inte att höra av dig.

Ska vi ta ett första möte?

Nicklas Magnusson
Systemutvecklare
E-post*
Telefonnummer
Meddelande:
Läs mer i våra villkor om hur vi behandlar personuppgifter.
Nicklas Magnusson
Systemutvecklare
E-post*
Telefonnummer
Meddelande:
Läs mer i våra villkor om hur vi behandlar personuppgifter.