Framtiden för marknadsföring i sociala medier stavas video

Det kan vara svårt att greppa att Facebook blygsamt lanserades för snart tjugo år sedan på ett campus i Cambridge. Mycket har hänt sedan dess, och formaten för sociala medier genomgår en stor förändring. En förändring som ställer nya krav på marknadsföringen.

Facebook och Instagram har länge varit kungarna på sociala medier. Uppstickare har kommit och gått under åren, men, de har alla misslyckats med att hålla kvar sina användare över tid.

Det var fram till att en liten app kallad TikTok lanserades. Du kanske har hört talats om den?

In med det nya, ut med det gamla

TikTok spred sig som en löpeld världen över, och fortsätter att göra det. Appen målade om kartan för hur sociala medier ska vara utformade framåt. Istället för att scrolla igenom bilder på din farbrors golfresa i Polen serverar den användaren med korta och explosiva filmer.

Och det bästa av allt? Alla kan skapa dessa videor med sin mobiltelefon. Det krävs ingen kamera för tusentals kronor. Den enda begränsningen är din kreativa förmåga.

Det är just denna enkelhet som har gjort att TikTok är så framgångsrikt. Med små medel kan du enkelt skapa en rolig videosnutt som har lätt att få spridning på plattformen.

Stark utveckling för TikTok

Idag har TikTok lite över en miljard användare, medan Facebook och Instagram ligger på runt fyra miljarder totalt. 

Men, TikTok växer snabbare och deras app laddas ner mycket mer frekvent jämfört med Facebook eller Instagram. TikTok rankas även som den näst största appen i världen när det kommer till “tid tillbringad på en plattform”, där Youtube ligger först.

Om vi följer denna utveckling är det sannolikt att TikTok inom ett par år har lika mycket användare som Facebook och Instagram.

Logotyp för TIkTok.Målgruppen för TikTok har breddats drastiskt, med en stor ökning bland användare i åldrarna 40-49

Men, Facebook då?

Nu kanske det låter som att vi målar upp ett domedagsscenario för vårt kära Facebook. Så är inte riktigt fallet.

Facebook känner självklart av denna utveckling kring video, och har gjort stora satsningar på att slå tillbaka mot TikTok.

I år lanserades Reels på Facebook och Instagram. Det är deras namn för kortare videor, väldigt lika de som du hittar på TikTok.

Facebooks algoritmer arbetar flitigt med att lyfta fram Reels över annat innehåll på Facebook och Instagram, vilket gör att video blir en oerhört viktig del i marknadsföringen framåt.

Funktionen för att skapa bildinlägg och annonser med bilder finns fortfarande kvar. Och vi tror inte att den kommer att försvinna närmsta året. Frågan är bara hur effektivt det är i längden att ladda upp ett bildinlägg eller en bildannons när Facebook själva har gått ut med att prioritera Reels över allt annat på sina plattformar?

Reels och TikTok: En kombination som göder framgång

Det finns egentligen ingen ursäkt att inte börja med video i sociala medier. Så länge du har en mobilkamera och en rolig idé går det att skapa Reels och TikTok-videor.

Facebook har markerat tydligt vart deras plattformar är på väg, och TikTok fortsätter att håva in användare världen över.

Vi på Impera tror på en kombination av video på de olika plattformarna. Om du syns på flera platser med likadana budskap ökar det din försäljning. Kunderna känner igen sig och bygger upp ett förtroende för ditt varumärke.

Om du upplever att tröskeln för att börja med video är för hög kan du alltid kontakta oss idag för att ta ett förutsättningslöst möte kring video i sociala medier. Du förbinder dig inte till att göra en TikTok-dans utan samtycke (vi lovar).

Vill du börja med video i din marknadsföring?

Kim Jakobsson
Kim Jakobsson
Digital specialist
E-post*
Telefonnummer
Meddelande:
Hur mycket omsätter ert bolag?
Läs mer i våra villkor om hur vi behandlar personuppgifter.
Kim Jakobsson
Kim Jakobsson
Digital specialist
E-post*
Telefonnummer
Meddelande:
Hur mycket omsätter ert bolag?
Läs mer i våra villkor om hur vi behandlar personuppgifter.